DE BEVALLING


Wanneer bevalt een hond

Op dag 55 komt jouw hondje naar ons toe. Als je haar in de ochtend brengt dan kan ze met daglicht aan haar nieuwe omgeving wennen. We zetten de warmtelamp, in de werpkist, alvast op een lage stand aan zodat ze daar ook aan kan wennen.

We houden om de paar dagen op de hoogte van haar status. Uiteraard laat ik het weten als ze aan het bevallen is.

De lengte van een dracht varieert tussen de 56 tot 67 dagen gemiddeld gezien bevallen ze rond dag 60. 

We kunnen de bevalling voorspelen omdat de lichaamstemperatuur van een teefje 1 graad daalt 24 uur voor de bevalling. De normale lichaamstemperatuur van een hond schommelt tussen de 38 en 39 graden. Als we vanaf dag 48 van de dracht dagelijks op twee vaste tijden, bijv. om 8 uur en om 18.00 uur,  de temperatuur opnemen dan weten we wat de normale temperatuur van jouw hondje is.

De enige juiste manier om de temperatuur van je hond op te nemen is rectaal met een digitale thermometer. Belangrijk is wel om de thermometer diep genoeg in te brengen voor een betrouwbare meting.

Tip: oefen het temperatuur opnemen zo nu en dan bij je pup dan is ze hier aangewend.

Nadat de temperatuur gedaald is houden wij het teefje continu in de gaten. Dat kan zijn door erbij te gaan zitten maar ook via cameratoezicht. Vanaf dat moment maak ik mijn bed op naast de werpkist.

De bevalling

Teefjes gaan voor de bevalling een nestje maken door te krabben in de dekens. De bevalling dient zich aan als ze gaat hijgen en trillen.  Dit kan enkele uren aanhouden. Je merkt ook dat teefjes vaker uit willen om zich helemaal leeg te maken. Soms zie je bij het uitlaten dat ze een bloed-/ slijmprop verliezen. Op een gegeven moment krijgen ze persweeën. Dan weet je dat het niet lang meer duurt. 

Sommige teefjes vinden het heel fijn dat ze gezelschap hebben van iemand die ze kennen, andere wachten net zolang tot je even weg bent. Het is belangrijk om het teefje op een rustige manier te begeleiden. Als je emotioneel teveel betrokken bent is dit vaak lastig. Dat is een van de redenen waarom we gastgezinnen niet toelaten tijdens de bevalling. Dit verhoogt namelijk de kans op een keizersnede.

De duur van een bevalling wisselt het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel pups ze krijgen. Soms zit er 5 minuten tussen de geboorte van de pups maar dit kan ook 1 uur zijn.

Gemiddeld krijgt een teefje 7 pups. Hoeveel pups ze daadwerkelijk gaat krijgen weten we niet van te voren. Het komt vaak voor dat je op de echo niet alle pups kunt zien omdat ze achter elkaar verstopt liggen. Ook kan het lichaam pups absorberen.

Een warme omgeving, 21 graden in de kamer en 26-28 graden onder de lamp in de werpkist, is van levensbelang. Pups zijn de eerste 2 weken van hun leven doof en blind en kunnen hun lichaamstemperatuur niet zelf regelen. De pups zullen na gelang ze het warm of koud hebben onder de lamp gaan liggen of er vandaan tijgeren. Als ze het fris hebben dan gaan op elkaar liggen. 

Na de bevalling

Na de bevalling meten we de temperatuur van het teefje nog een paar keer om zeker te zijn dat ze geen koorts maakt. Als er bijv. één van de nageboortes niet afgekomen is krijgen ze koorts. 

De meeste teefjes willen de eerste 24-48 uur na de bevalling niet uitgelaten worden. Ze komen dan even snel uit de werpkist om op de plasmatjes hun behoefte te doen. Na deze periode willen ze wel even heel kort uitgelaten worden. Even snel hun behoefte doen en dan rennend weer terug. We lopen altijd dezelfde kleine route om besmetting van buitenaf zoveel mogelijk te voorkomen.

De eerste 10 dagen zijn het meest spannend. Zijn alle pups gezond, hebben ze de kracht om te drinken. Ze zijn ook erg kwetsbaar voor besmetting van buitenaf.

Daarom kiezen we ervoor om eerste 10 dagen hun geboorte nog niet bekend te maken, het grote nieuws blijft dus nog even tussen ons. Er kunnen pups overlijden en dan moeten we iemand teleurstellen.

Na 10 dagen maken we hun geboorte bekend en dan maken we ook een groepsapp aan voor het nestje. Als gastgezin mag (moet niet) je bij deze groepsapp aansluiten. Ik deel om de paar dagen een filmpje, op de groepsapp, van moeder en haar pups.

De eerste 14 dagen mogen we het teefje niet wassen en de werpkist niet verschonen. Anders raken de pups gedesoriënteerd.

Deze eerste periode laat ik, indien ze mij niet nodig hebben, moeder en pups zoveel mogelijk met rust. De mama's vinden het de eerste 14 dagen meestal niet zo heel leuk als je aan haar pups komt.

Na 14 dagen gaat het teefjes bezoekt toelaten,  jullie mogen dan als gastgezin voor het eerst op bezoek komen. Heerlijk puppy-knuffelen! Kom gerust zo vaak je wilt, behalve op zondag. Als wij niet thuis zijn leggen we de sleutel voor je klaar.

Na 5 weken hebben de meeste teefjes weer behoefte aan eigen ruimte. Dan zetten we de deur van de puppy-ren open met een schotje ervoor zodat mama eruit kan en de pups niet. Na 6 weken zien we vaak dat de moeders hun pups nog wel verzorgen maar niet meer willen voeden. Met 7 weken zijn ze weer toe aan hun eigen leven.

De pups vliegen als ze minstens 7 weken oud zijn uit. Het ophaalmoment is altijd op een zaterdagochtend om 9 en om 10 uur. Op deze dag mogen jullie je hondje ook op komen halen, rond 11 uur. Wij merken dat dit het fijnste is voor de mama.