OVER DE DRACHT


Informatie over de zwangerschap

Het kan zijn dat je al snel ander gedrag gaat bespeuren. Meestal is dit meer aanhankelijkheid en een stukje rustiger. Jouw doodle-dame mag gewoon zover wandelen als dat ze gewend is, maar als ze zwanger is, zal ze zelf aan gaan geven dat ze eerder moe is en zullen lange wandelingen niet meer kunnen. Dat merk je vanzelf en als ze echt een dikke buik heeft, dan weet je ook wel dat een uur wandelen te veel gaat zijn ;-) 

Ik zou haar ook niet meer los laten lopen zonder streng toezicht i.v.m het gevaar dat ze misschien iets verkeerds eet onderweg! Vaccineren en ontwormen mag ook niet tijdens de dracht!

Tussen de 25e en 30e dag van de dracht (de exacte datum spreken we samen af) laten we een echo maken bij onze dierenarts: Anita en Ron, in Kinrooi. De echo zegt alleen maar iets over het feit dat ze zwanger is en niets over of ze dat blijft en hoeveel pups ze gaat krijgen. 

Wij zien meestal rond de vijf weken dat de liezen gevuld gaan worden. Als er veel pups zijn, kun je het ook al eerder zien en heel vaak voel je een dikkere en vooral strakkere buik. Tegen die tijd kunnen de tepels zich ook gaan ontwikkelen maar soms wacht dat tot letterlijk tijdens de bevalling.

Laat je hondje in week 7 van de dracht, nog even wat korter trimmen, ook de staart en pootjes graag wat korter. Wij kunnen ze hier op het laatst van de dracht niet meer trimmen, dat is zielig. We merken dat door het vele liggen en omdat ze de eerst 14 dagen niet geborsteld kunnen worden omdat ze niet bij de pups wegwillen, ze snel vervilten als de vacht te lang is. 

 

Voorbeeld verpakking Prins TotalCare Super Active

Het voer

Vanaf vijf weken zie je de buik groeien. Dat is ook het moment dat een teefje meer behoefte aan eten gaat krijgen. In principe ga ik ervan uit dat jullie normaal gesproken Royal Canin Medium brokken voeren. Daar zit voldoende voeding in om tot 5 weken met een normaal rantsoen (zeker niet minder natuurlijk) een goede groei van moeder en pups te kunnen garanderen. Vanaf 5 weken/ na de echo stappen we over op vlees; Prins TotalCare Super active complete. Ik geef je 10 kg mee als je komt voor de echo (te bewaren in de diepvries).

Mocht je zelf vlees bij moeten kopen bewaar dan de bonnetjes dan betalen wij jullie terug. Prins (rundvlees compleet, dus geen andere varianten) kun je per schijf ontdooien. Je kunt dit voer kopen in de dierenwinkel of online. Liever kom je het hier gewoon even ophalen.

Hou bij het ontdooien rekening met het feit dat het vlees ongeveer een nacht moet ontdooien buiten koelkast. Liever zet je het 24 uur van te voren in de koelkast klaar om te ontdooien.

Je begint met circa 6 plakken per dag en de hoeveelheid breidt je uit naar 8-10 plakken per dag aan het einde van de periode dat ze bij jullie is.
Wat ze lust mag ze eten, totdat ze naar ons gaat. Je voert in het begin 3 keer per dag en tegen de tijd dat ze naar ons gaat zo vaak als nodig is, maar nooit meer dan 3 plakken vlees of 300 gram per keer!

Het kan dus zijn dat je aan het einde van de periode dat ze nog bij jullie is minstens 5 keer per dag moet gaan voeren. 

Bij 7 weken zwangerschap zit je ongeveer op het maximum van wat ze kan eten, daarna wordt haar buik te dik en wordt het weer moeilijker om te eten. Ik bied zelf tegen die tijd om de anderhalf uur een plak vlees aan, eten ze het prima, eten ze het niet ook prima. Dit is om te voorkomen dat ze te veel inlevert. Je moet het dus van een korte periode hebben om haar goed te voeren. Het vlees dat je over hebt, neem je maar mee als je haar naar ons brengt.

Duur van de zwangerschap

De gemiddelde zwangerschapsduur heeft een variatie van 55-67 dagen. De meeste bevallingen zijn rond dag 60. Om zeker te zijn kun je vanaf dag 48 de temperatuur gaan meten op twee vaste tijden in de ochtend en avond. Als de temperatuur 1 graad daalt dan bevallen ze binnen 24 uur. Het komt normaal gesproken niet voor dat ze vóór dag 56 bevallen. Door het meten van de temperatuur kunnen we er achter komen wat haar normale tempratuur is en dan kunnen we de bevalling beter inschatten.

Een teefje kan vanaf 56e dag bevallen. Het fijnste is als ze op dag 55 van de zwangerschap, in de ochtend, naar ons toe komen. Dan kan ze nog even wennen en haar nestje gereed brengen. Als ze slechter gaat eten, moet ze eerder naar ons. Wij krijgen altijd meer eten in de zwangere honden dan dat de baasjes dat voor elkaar krijgen. Ik ga dan zelf ook ander voer geven op het laatst, wat ook goed voor de pups is.

Zorg ervoor dat je je hondje schoon en klitvrij brengt.

We spreken samen af wanneer jullie je hondje komt brengen.

LEES NU VERDER OVER DE BEVALLING


Van de dekking tot aan de bevalling


 

Eerste week

De dekking. De spermatozoïden wandelen door de baarmoederhals. Om de kans van een bevruchting te vergroten, kan de dekking binnen 48 uur herhaald worden. Na de dekking gaan de bloedingen gewoon door.

Dag 1:

Het sperma gaat naar de eileiders. Het sperma blijft in de teef een tijdlang goed. Bij zoogdieren is het relatief kort (ca 24 – 48  uur).

Dag 2/3:

Het sperma bereikt de eileiders op zoek naar rijpe eicellen.

Dag 3/4

De bevruchting vindt plaats in de eileiders, die de baarmoeder verbindt met de eierstokken.

Dag 5/7

De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Die migratie blijft aan de gang, tot elke bevruchte eicel een goed plekje in de baarmoederhoorns heeft gevonden.

Tweede week

Dag 8/12

De eitjes groeien tot blastocyten (kiemblazen).

Dag 12/14 

De blastocyten bereiken de baarmoeder.

Derde week

De teef toont een opvallende behoefte aan slaap en zoekt, voornamelijk in de zonarme tijd, een zonnige plek om te liggen. De teef kan last van ochtendmisselijkheid hebben. De baarmoeder neemt de voeding van de embryo’s over. Ze kan daardoor slijm en/of gal braken, een teken dat haar stofwisseling zich aan de gewijzigde omstandigheden aanpast. Voer daarom kleine hoeveelheden aan haar. Sommige teven eten vanaf dag 20 helemaal niets, of zeer weinig. Na enige tijd gaan ze weer eten. Teven zijn nu ook zeer aanhankelijk.

Dag 15/17 

De blastocyten zoeken een geschikt plekje in de baarmoederwand.

Dag 19

De blastocyten nestelen zich in de baarmoederwand en vormen de embronale blazen.

Dag 21

De tepels worden aan de basis wat roder en kunnen iets groter worden.

Vierde week

Dag 22

De teef verliest doorzichtig slijm uit de vulva. Dit is een teken dat ze drachtig is. Alle bovenstaande kenmerken komen ook bij schijndracht voor. Maar schijndrachtige teven hebben nooit deze uitvloeiing.

Dag 23

De embryo’s zijn zichtbaar. De hartslag kan vastgesteld worden. Inspannende activiteiten moeten nu gemeden worden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden (door bijv. pup- of sportvoer te geven). En meerdere (kleinere) maaltijden per dag geven.

Dag 24

De belangrijkste organen van de pups zullen zich ontwikkelen. 

Dag 25/28

De ogen en zenuwbanen zijn aangelegd en er wordt een begin gemaakt van de organen. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen.

Dag 26/30

Dit is het beste tijdstip om aan de hand van de hartslag de dracht te diagnosticeren. De vruchten zijn ongeveer zo groot als een walnoot en gelijkmatig in de uterus (baarmoeder) verdeeld.

Vijfde week

De teef trekt de benen niet meer op, want het gewicht gaat toenemen en de pups gaan zich draaien. De teef wordt dikker, dat begint vlak achter de ribben. De hartslag van de pups is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater toeneemt.

Dag 29

Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen.

Dag 31

De teef gaat weer gewoon eten. 

Dag 32

De foetus is nu volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje.

Dag 33/35

De aanmaak van de organen is afgesloten. Hoofd en romp zijn zichtbaar. Het geslacht is bepaald. De haarkleur begint zich te ontwikkelen. Tot aan deze dag kunnen de pups nog worden afgestoten en volledig worden opgenomen (geabsorbeerd) door het lichaam van de moeder.

Dag 36/42

De hartslag van de pups is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de moeder worden donkerder en zwellen op. De pups zijn nu gemakkelijk te voelen.

Zesde week

Laat de teef zo veel mogelijk slapen als ze daar behoefte aan heeft. Verhoog het aantal maaltijden per dag.

Dag 43/46

De tepels worden donkerder en zwellen op.

Dag 47/48

Het teefje spendeert nu mee tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen kunnen voorzichtig schoongemaakt worden (door haarzelf).

Zevende week

De teef wil niet meer wild met andere honden spelen. 

Dag 49

De skeletten van de pups beginnen steviger te worden. Aan de buikzijde kunnen de pups gevoeld worden, maar zijn moeilijk te tellen. De teef moet wel helemaal ontspannen zijn. De haren rond de tepels vallen uit.

Dag 50/51

De tepels zwellen nog meer op. De teef maakt zich ook steeds meer schoon.

Dag 52/55

Buik, tepels en buitenste schaamlippen kunnen met warm water schoongemaakt worden. 

Achtste week

De teef kan onrustig worden en een plek zoeken om te bevallen. Als dat zo is, neem dan even contact met ons op, zodat ze eerder bij ons gaat komen.

De teef heeft ook niet veel honger meer, omdat een groot gedeelte van de buikholte wordt ingenomen door de pups. Geef daarom meerdere keren een kleine hoeveelheid voer per dag. 

Dag 56/63

Als de teef bij ons komt wordt haar rond de tepels weggehaald om het voor de puppen gemakkelijker te maken de tepels te vinden. Er kan al melk uit de tepels komen.

Dag 60/63

De afscheidingen uit de vagina kunnen schoongemaakt worden.

Dag 61/63

De teef heeft geen eetlust meer. Ze wordt rusteloos en begint haar ‘nest’ in orde te maken. Wij gaan over op blikjes Royal Canin Starter Mother and Babycare.

Dag 62/63

De teef wordt ongelukkig, rusteloos, loopt steeds heen en weer, loopt te hijgen en voelt zich zichtbaar niet lekker. Het kan zijn dat er al een witte uitvloeiing te zien is.

Negende week

Veel teven werpen tussen de 57ste en 64ste dag. Maar sommige teven bevallen pas op dag 67 (meestal met een kleiner nestje).